Péter Péter


Vacsorára várva


Tántorí(thatatlan) Dezső


„Egy délután, vasárnap, amikor
meleg van, s a szöllő nagy szeme szinte forr,
szeretnék egy öreg kisasszonynál, vidéki
nagy, meleg és hűvös lakásban vacsorázni,
hol teregetve áll a friss fehérnemű.”

                      (Francis Jammes: Egy délután)

„Hozzávaló:
50 dkg burgonya,
2 szál sárgarépa,
egy darabka petre-
zselyemgyökér.
5 dkg vaj, l fej
vöröshagyma,
A derelyéhez:
1 pohár liszt, fél pohár rizs, 2 tojás, 6 dkg vöröshagyma,
2 evőkanál vaj, törött bors, zöldpetrezselyem és kapor, só
ízlés szerint.”

(Burgonyaleves derelyével)

        (Szanaszét az udvaron és a ház körül
        kis csibék futnának – és egy szép fiatal lány
        venne még részt a ház családi vacsoráján.)

    A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vörös-
    hagymát megtisztítjuk, hosszában két részre
    vágjuk, megmossuk, kevés vajban megsütjük,
    és 2 liter vízben 30-35 percig főzzük.

        (Nehéz ételeket kapnánk, s pástétomunk
        cukrozva lenne, és benne két nagy galamb.)

    Elkészítjük a derelyét: a lisztet edénybe tesszük,
    tölcsért formálunk, beleöntünk egy nyers tojást,
    kevés hideg vizet.

        (Utána feketét innánk, mindhárman, aztán
        szalvétáinkat gyorsan összehajtogatnánk,
        s mennénk ki, a kert kék káposztáihoz.)

    A tésztát meggyúrjuk, 15-20 percig állni hagyjuk,
    majd vékonyra kinyújtjuk, 6x6 cm-es kockákra vág-
    juk, közepébe beletesszük a tölteléket, és két ujjal
    összecsípjük a derelyét.

        („Bemegyek”, mondaná a néni, s „Maradjatok!”)

    Töltelék: a rizst megfőzzük, hozzáadunk apróra vá-
    gott párolt vöröshagymát, kaprot, összetört főtt
    tojást, sót, borsot, és az egészet jól összekeverjük.

        (És mi csókolóznánk, hosszan összetapadnánk
        piros ajkunkkal a vérpiros pipacsoknál.)

    A zöldséglevest leszűrjük, beleöntjük a rizs meg-
    maradt főzőlevét, beletesszük a szeletekre vágott
    burgonyát, felforraljuk. Ezután beletesszük a de-
    relyét, és 15 percig főzzük.

        (Aztán zendülne az estharang – s erre még
        szorosabban simulnánk egymáshoz, ő meg én.)

    Amikor a derelye feljön a víz tetejére, az edényt le-
    vesszük a tűzről, beletesszük a sót, borsot, vajat és
    apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral
    meghintjük.

És most lásd a cím alatti mottót.



(Tandori Dezső Orvosra várva című verse alapján, ami Kosztolányi Dezső Csáth Gézának című verséből és Mit tegyünk az orvos megérkezéséig című elsősegély-utasításból lett összeollózva)