Névsorolvasás    A Szájjal és Lábbal Festő Művészek Nemzetközi Egyesülete, a művészvilág egyedülálló és példaértékű szakmai és emberi szövetsége, 1956 óta működik Liechtensteinben.
    Alapítója és első elnöke a Németországból származó, szájjal festő Arnulf Erich Stegmann.
    Stegmann kétéves korától gyermekbénulás következtében nem tudta használni a két karját.
    A kiemelkedő személyiségek minden képességével rendelkezett, saját életének tapasztalatai alapján teremtett kollégái számára az életük segítéséhez és művészetük érvényesítéséhez szükséges anyagi hátteret.
    Az egyesület tagjai sorában ma már 570 olyan festőművész tartozik a világ minden tájáról, aki szájjal vagy lábbal készít műalkotásokat.
    Az 570 tag munkáját 55 kiadó fogja össze, mint ahogy a 13 magyar ösztöndíjas munkáját a magyar kiadó, amely tizenkét éve működik hazánkban.
    Az ország lakossága a mindennapi életben gyakran találkozhat az itt látható alkotók munkáival. A kiadó csak postai úton juttatja el a művészek alkotásait képeslapok, ajándékkísérők, naptárak formájában.
    Az eredeti képeket kiállításokon, művésztalálkozókon mutatják be a nagyközönségnek.
    A Nemzetközi Művésztalálkozónak 2001-ben Budapest adott otthont, 2003 októberében pedig Prága látta vendégül több ország művészeit. A kiállítás a nagy hírű Károly Egyetemen került megrendezésre.

    Néhány szó az alkotókról. Az országban jelenleg 13 művész ösztöndíjasa az egyesületnek, közülük egy fiatal március 1-től készítheti alkotásait ösztöndíjasként.
    Legtöbben közülük Budapesten, a Mozgássérültek Állami Intézetében élnek. Az itt élők a festés mellett más tevékenységet is elsajátítottak, vagy éppen tanultak.
    Nagy Ildikó (szájjal fest). Az elmúlt évben érettségizett. Jól beszél angolul, tanult arabul is. Szépen énekel, korábban egy zenekar tagjaként lépett fel. Sokat olvas, különösen Egyiptom kultúrája foglalkoztatja. Több művének is témája. 2003-ban felvételt nyert a szegedi egyetem média szakára, de kevés jelentkező miatt nem indult a szak.
    Nagy Rózsa (szájjal fest). Szintén érettségizett. Szeret olvasni és szívesen jár moziba.
    Gyurcsó Lajos (szájjal fest). Korábban agyagozott és maketteket készített. Több hónapos kemény munkával többek között elkészítette az Intézet kicsinyített mását gyufaszálakból és hurkapálcikából.
    Deák Ferenc (lábbal fest). Ő a legújabb ösztöndíjas a csapatban (2004. március 1-től). Kb. egy éve vesztette el mindkét karját egy baleset során, de máris nagyon ügyesen használja lábait festésre, sőt szájjal is tud írni, rajzolni. Szívesen kerékpározik egy számára kialakított speciális háromkerekű biciklivel. Nemrég teljesítette a maratoni távot is. Három gyönyörű kislány édesapja.
    Mozgainé Palotár Mária (szájjal fest). Légzését gép segíti. Férjével együtt saját otthont teremtett.

    Mozgássérült barátaink között van néhány olyan fiatal, aki nehezen, de tudja használni a kezeit, és szebbnél szebb rajzokat, festményeket készít. Néhány szó róluk is:
    Kalmár Zsuzsa (kézzel fest). Gyermekkorában nagyon sokat és szívesen rajzolgatott, elsősorban alakokat. Azután egy súlyos betegség tolókocsiba kényszerítette. Kezei is sérültek, nehezen fogja a ceruzát és az ecsetet. Kb. tíz éve elkezdett festeni. Csodálatos képek kerülnek ki a kezei alól, elsősorban tájképek. A művészet minden ága érdekli. Szívesen jár koncertre, hangversenyre, színházba, kiállításokra. Szeret olvasni, zenét hallgatni.
    Koppány Andrea (kézzel fest). Az elmúlt évben érettségizett, jelenleg szorgalmasan készül egyetemi felvételijére. Az ELTE-re jelentkezik. Gyermekkora óta szívesen és szépen rajzol, fest. Nagyon szépen szaval és énekel. Vőlegényével gyakran szerepelnek irodalmi műsorokon, kiállításaink megnyitóin. Az énekkar oszlopos tagjai. Komolyan szervezik közös jövőjüket. Nagyon szeret kirándulni.
    Májer Norbert (kézzel rajzol). 1983-ban született Székefehérvárott. Korán kezdett rajzzal foglalkozni, de tehetsége kiváltképp középiskolás évei alatt mutatkozott meg. Súlyosbodó izombetegsége ellenére kézzel alkot, elsősorban grafitrajzokat. Különösen szereti a portré műfaját. Képeinek egyéni csoportját alkotják azok a művek, amelyek emberi kézfejet ábrázolnak.
    Szabó Péter (1984–2004). Szatmárnémetiben született. Családjával együtt 1991-ben költözött át Magyarországra. Korán kezdett rajzolni, de tehetsége főleg középiskolás évei alatt bontakozott ki. Súlyosbodó izombetegségei ellenére kézzel alkotott. Mind többet foglalkozott számítógépes montázsképek készítésével is, amelyeknek témája a női szemek világa volt. Kis számú figuratív képe mellett elsősorban gazdag, eredeti ornamentikájú, részint mandala jellegű, nonfiguratív képeket alkotott. Grafittal, tussal és zsírkrétával egyaránt rajzolt. Rövid élete alatt diákkiadványok illusztrálásával is foglalkozott. A napokban veszítettük el egy tragikus baleset következtében.

Dallos Éva