Mondd meg nékem, merre találom…

Próza k_h

július 29th, 2021 |

0

Petrozsényi Nagy Pál: A béke szigete

 

– Szeretsz? – kérdezte a szőke lány.
– Imádlak – tapadt az eritreai Anetta ajkára.
– Jó, de meddig, és hány csajszival smárolsz még ugyanígy?  – bontakozott ki Mariam karjaiból Anetta.
Az eritreai elégedetten nevetett. Bolondult ezért a kék szemű, fehér bőrű csajsziért. Remélhetőleg a lány is őérte.
– Eggyel sem.
– Becsszavadra?
– Becsszavamra.
– De azért megnézed a többi csajszit is – évődött vele Anetta.
– Miért ne. Ahogy az ember a virágokat is megnézi. De csak nézem, anélkül, hogy egyet is letépnék közülük, és ez, ugye, nagy különbség.
– Ajánlom is, ha majd egyszer rászánod magad, és megkéred a kezemet. Most mi van? Talán nem akarod megkérni?
A fiú szíve nagyot dobbant.
– Dehogynem. Csak egy kicsit nehéz ügy – vakarta meg a fejét zavartan. – Két nép, két vallás, történelem, kultúra. Meg kell ám ezt gondolni.
– Vagy úgy! – pattant fel a padról vérig sértve Anetta, ahol mostanáig sütkéreztek az őszi napfényben. – Két nép, két vallás. Bye-bye, végeztünk!
A fiatalember leforrázva nézett utána. Szeles egy sēti[1], nem vitás, de ő éppen ezért szereti.
– Bocsáss meg – hívta fel másnap Skype-on Anettát –, a tegnap olyan gyorsan leléptél, hogy nem volt időm megmagyarázni…
– A bizonyítványod? Fölösleges, minden világos: nem akarsz elvenni és pötty.
– Most mondjam még egyszer? Elvennélek én szívesen, csak tudod, ez egy muszlimnál sokkal bonyolultabb, mint nálatok.
– Persze, hogyne. Neked más, szigorúbb a vallásod. Elfogadom, ezért is végeztünk, úgyhogy pá, volt szerencsém – kapcsolta ki a lány a videótelefont.
– Halló, még mindig én vagyok – hívta vissza Mariam azonnal. – Ne haragudj, hogy zavarlak, de attól tartok, nem érted a helyzetet.
– Mit kell ezen érteni? Ha neked a vallás, kultúra a fontosabb, semmi közünk egymáshoz.
– Nem fontosabb, de tudod mi a feltétele annak, hogy házasságra léphessünk?
– Mi?
– Át kell térned a hitünkre.
– Kajak?[2] Ezt nem tudtam, illetve tudtam, de valahogy nem hittem. És most mit akarsz? Legyek én is muzulmán?
– Legyek őszinte? Én is csak azért vagyok muzulmán, mert muszlim családba születtem.
– Igen? Akkor mi a probléma? Lépj ki az iszlámból, és azt csinálsz, ami jólesik.
A férfi megborzongott.
– Hát… ez is egy megoldás. Igaz, hogy akár életembe is kerülhet, de valamit valamiért.
– Jóságos úristen! Hát innen fúj a szél?
– Innen. De van egy szerencsénk: ez itt Magyarország, nem Eritrea, ahol bármelyik percben befújhatnak bennünket, és a legártatlanabb szóért is rabszolgát vagy öngyilkos katonát csinálnak belőlünk.
– Hú, elég, elég! – fogta be a fülét a szőke lány. – Áldassék a kerítés, mely távol tartja tőlünk ezeket a dinnyéket. – Tehát házasság törölve. Nem baj, én így is szeretlek.
Így szívták el a békepipát nem kevesebb, mint tíz perc alatt, és azontúl nem beszéltek többé a dologról.
Annál többet beszéltek róla Anetta szülei, akik időközben megtudták, kivel pasizik a nagylányuk. Először csak úgy, egymás közt pusmogtak, végül bevonták lányukat is a vitába, melynek eredményeképp Anetta meghívta az eritreait ebédre.
– Muszáj elmenni? – fintorgott Mariam nem éppen ujjongva. – Az igaz, hogy együtt járunk, de csak ennyi, nincs tovább. Mi a csodába akarnak megismerni annyira?
– Nem kötötték az orromra, de hogy akarnak, abban biztos vagyok.
– Na, mindegy, elmegyek a… kedvedért. Viszont esküszöm, ha sértegetni vagy kioktatni próbálnak, úgy otthagyom az őseid, mint eb a Szaharát.
Ebben megegyeztek, mire Mariam puccba vágta magát, és elsétált Anetta egyszintes, gyönyörű parkkal körülvett házához. Allahra, erről egy szót sem szólt a kicsi lány! Hiszen ez igazi kacsalábon forgó palota! – jelentkezett be a kaputelefonon félszegen.
– Várj, eléd megyek – sietett a fogadására Anetta. – Brávó! Látom, pontos vagy. Ezzel máris szereztél egy jó pontot a faternál. Aztán vigyázz, mit és hogy beszélsz, mert a fater mindent megjegyez, és keményen visszavág, ha a tyúkszemére lép valaki. A mutert meg legjobban liberális klisékkel verheted kenterbe – tanította ki az eritreait okosan.
– Bye-bye, tiszteltetem az őseid.
– Most megint mi nem stimmel?
– Csak ez a szerep, kioktatás. Mintha háztűznézőbe mennék, vagy minek nevezzem.
– Oké, felejtsd el, sőt, akár engem is! – biggyesztette le a száját Anetta. – Parancsolj – nyitotta ki az ajtót a férfinak. – Senki sem tart vissza, elmehetsz.
– Kérlek, ne kezd már megint elölről! Ha annyira ragaszkodsz hozzá, maradok. Ennél többet ne várj, mert pózolni, színészkedni nem tudok.
– Egy kicsit sem? – simult hozzá a szőke lány. – Igaz, hogy semmi különösebb célom sincs, azért örülnék, ha elfogadtatnád magad az ősökkel.
– Hoppá! Tehát nem fogadtak el?
– Azt nem mondtam, viszont egy-két ebéd, vacsora mindig közelebb hozza az embereket egymáshoz.
– Sajnálom. Ha elfogadtok így, maradok, ha nem, adjon nektek Allah hosszú, boldog életet.
– Maradj! Hogy én milyen pasit fogtam ki magamnak!
– Á, á, megjött a kedves vendégünk! – fogadta Mariamot odabent egy csokornyakkendős, szemüveges úriember; mellette intelligens, finom arcú felesége mosolygott.
Úgy tíz percig közömbös dolgokról csevegtek, majd asztalhoz ültek és megkezdődött a lakoma. Elsőre sima zöldséges csorbát hozott a nagymama. Ezt mindnyájan szerették, az utána következő fogások azonban már leginkább csak az eritreainak ízlettek. Meg is dicsérte sorba valamennyit:
– Káprázatos ez az Injera[3]! Soha életemben nem ettem ennél jobb Berberét[4]. De honnan tudják ezeknek a receptjét?
– Nem tudjuk, úgy hozattuk egy lokálból – vallotta be Szabina asszony őszintén.
A főétel után következett az utóétel: almafánk, fagylalt és fekete, amit Eritreában egyetlen étkezéskor sem szoktak kihagyni.
– Megkínálnánk borral is, de ez haram[5] maguknál – mentegetődzött Varga úr. – Én viszont iszom, ha nem bánja, illetőleg nem tiltja valamilyen keleti etikett.
– Tessék csak nyugodtan!
­– Akkor Allah növessze meg a szakállát! – emelte Mariamra a poharát. – Isteni nektár! Ha tudnák a muszlimok, mit vesztenek azzal, hogy megvetik a bort és disznóhúst.
– Vili! – figyelmeztette Szabina asszony.
– Bocsánat, ezt csak úgy barátilag mondtam, kérem, ne vegye sértésnek. Jut eszembe, hol tanult meg ilyen kitűnően magyarul?
– Hát Magyarországon, ugyanis itt születtem.
– Így már értem, miért beszél szebben, mint Anetta.
– Majd kinövi – legyintett Szabina asszony. – Olyan ez, mint a gyerekbetegség, amin minden gyerek átesik.
– Kivéve Mariamot, no meg engem, mert én mindig vigyáztam a helyes kiejtésre, írásra – disztingvált Varga úr finoman. – Amúgy miért települtek Magyarországra? – fordult a fiatalemberhez. – Jó, tudom, a háború miatt, de miért pont hozzánk, amikor Amerikába is mehettek volna, vagy ott van Németország, Svédország, Anglia. Valamennyi gazdag, iparilag szuperfejlett állam, ahol a mai napig is milliók szeretnének landolni.
– Mert apámnak többet ért a béke, nyugalom, mint egy zsíros munkahely, a színvonalas szociális juttatások, nem szólva a szórakozási lehetőségekről…
– Dicséretreméltó gondolkodás. És bejött?
– Szerinte igen. Fiam, becsüld meg magadat, szokta gyerekkoromban mondani, egy olyan országban születtél, ahol nem lövöldöznek az utcákon, ismeretlen fogalom a diktatúra, besúgás, intrika. Bizony, Magyarország a béke szigete.
– És maga szerint?
A férfi nem sietett a válasszal. Anetta lélegzet-visszafojtva sandított rá.
– Szerintem is – bökte ki végül az eritreai.
– Örülök, hogy így látja. Bezzeg Brüsszelben…
– Brüsszel, az Brüsszel – szólt közbe ingerülten Szabina asszony. – Teszi a dolgát, és jól teszi. Viszont nem hinném, hogy a vendégünket ez különösebben izgatná.
– De még mennyire, hogy izgatja, ugyanis ez már közügy, kedves asszonyom, akit viszont még sem izgat, mi több, igazat is ad neki, az egyszerűen… Megmondjam, minek nevezzem?
– Inkább ne – sietett elejét venni a vitának Anetta –, és ha lehet, hagyjuk a politikát!
– Köszönöm a figyelmeztetést, nagyon kedves vagy, de én már csak befejezem, amit elkezdtem. Nos, az ilyen polgárt én hazaárulónak nevezem – szegezte tekintetét feleségére Varga úr.
– Én meg érző szívű, igazi kereszténynek, akit sohasem az izgat, ki milyen pártba, felekezetbe tartozik, hanem hogy röpködnek-e golyók az országban, és vajon biztosított-e minden polgárnak a mindennapi vize, kenyere – vágott vissza az asszony élesen.
– Jaj, Szabina, ne légy már ilyen jóhiszemű! Hogy hihetsz abban, hogy Brüsszelt, Németországot stb., ahol mindent a tőke, gazdasági érdek irányít, beszáll egy ilyen akcióba anélkül, hogy ne reméljen valamilyen hasznot a dologból.
– Hasznot? Belőlük? – mutatott a kényelmetlenül fészkelődő fiatalemberre. – De hagyjuk, majd megbeszéljük ezt később magunk közt, most foglalkozzunk inkább a kedves vendéggel!
– Ne, ne, beszéljenek csak nyugodtan, már úgyis éppen menni készültem – állt fel az eritreai tétován.
– Maradjon csak, maga nem zavar, sőt, nagyon örülnék, ha egy igazi érintett is hozzászólna a témához – marasztalta Varga úr. – Maga is úgy érzi, hogy az EU teljesen érdektelenül támogatja a migránsok beáramlását a térségbe?
– Én… én nem tudom. Én, kérem, reggel felkelek, elmegyek dolgozni, délután hazajövök, néha szórakozom egyet esténként, azzal pötty, ahogy Anetta szokta mondani. Mit tudom én, mi folyik az EU-ban, egyáltalán hogy láthatnék én bárki kártyájába is, ügyvéd úr?
– De újságot csak olvas, és nyilván tévét is néz, ahonnan annyi információ árad manapság, mint még soha az utolsó tíz évben.
– Ejnye, mit nyaggatod ezt a szegény fiút olyasmivel, ami láthatóan nem érdekli – szánta meg Szabina asszony az ugyancsak tűkön ülő Mariamot.
– Dettó, engem sem – ásítozott a szőke lány.
– Látod? Miért nem faggatod inkább Eritreáról? Eddig mindig nagyon érdekelt a földrajz, történelem.
– Csakugyan! Mi újság Eritreában? Még mindig háború van arrafelé?
– Hol igen, hol nem. Erről apát kéne kérdezni. Ő rendszeresen figyeli, mi zajlik odaát meg úgy általában a világban.
– Intelligens ember. Mi a mestersége?
– Nincs mestersége, egyszerű földműves.
– Hallottátok? Egy földműves. Fiatalember, gratulálok az apjához. Jelenleg ki Eritrea elnöke? Vagy királya van?
– Elnöke, Isaias Afewerki, aki folyamatosan igyekszik földi pokollá változtatni az országot – borult el a férfi arca lassanként –, ezért ha netalán Eritreában tetszene nyaralni…
– Akar a nyavalya! Aztán mivel szórakozik ez a kedves főmuszlin?
– Túl sok ismeretem nincs róla, amit tudok, azt is csak az apámtól hallottam.
– Miért, hát nem látogat időnként ősei földjére?
– Mi, hogy utána vissza se térjek többé? Allah őrizzen meg tőle! Afewerki nem felejt, és soha sem bocsát meg annak, aki menedéket kér egy kafirtól. Hitetlentől – fordította magyarra.
– De hát nem maga kért, hanem az apja, és a nemzetközi jogokat sem lehet csak úgy felrúgni.
 – Neki igen. Ő aztán tényleg bármit megtehet. Csak kiad egy parancsot, és a fél ország napokig áram és víz nélkül maradhat, bevezeti az ingyen munkát, jegyrendszert… Nemzeti érdekből, valójában egyéni ambícióból, hogy ne keljen hitelt felvennie senkitől.
– Hm, ismerős ábra – gondolkozott el Varga úr. – Mintha hallottam volna hasonló „ambícióról”. Csocseszku![6] – ütött a homlokára hirtelen.
– Az kicsoda? – nyomta el ásítását Anetta.
– Románia legutolsó diktátora. Úgy látszik, a történelem megismétli önmagát! Így persze érthető, miért szökdösnek át ezrével a határon.
– Millióan, ügyvéd úr, és jaj annak, akit elkapnak.
– Mit csinálnak velük?
– Egyeseket lecsuknak, másokat kényszermunkára ítélnek, ahonnan sohasem vagy testileg-lelkileg megtörten szabadulnak. De eladhatják rabszolgának is őket. Már akit agyon nem lőnek a határon.
– Rabszolgának? A XXl. században? – kerekedtek ki Szabina asszony szemei.
– Szegény Mariam – simogatta meg Anetta. – Hálát adhatsz Allahnak, hogy te már Magyarországon születtél.
– Tudom. Magyarország a béke szigete.
– Bizony, fiatalúr, ami tekintettel a mai zűrös európai viszonyokra, már valami, és ha ehhez hozzáveszem a dübörgő gazdaságot, mert lassacskán ilyen téren is kezdünk ám lábra állni, végre mi, magyarok is büszkék lehetünk magunkra – igazította meg csokornyakkendőjét a családfő.
– Talpra magyar, hí a haza! – ironizált Szabina asszony.
– Parancsolsz?
– Semmi, semmi, csupán a fantáziádban gyönyörködöm.
– Veled nem tárgyalok – hörpintette ki poharát a jogtanácsos. – Nem inna mégis csak egy kis bort, fiatalember? Elnézést, csak kérdeztem.
– Csüccs, már le, mit állsz itt, mint a fakereszt – szólt Mariamra a szőke lány.
– Igen, igen, foglaljon csak helyet barátom! – tartóztatta az apja is. – A lényeg, amiért meghívtuk ebédre, még hátra van. A mindenit ezeknek a szúnyogoknak! – ütött a karjára mérgesen. – Annyian vannak, mint a muszlimok, és ha agyoncsapok egyet, három repül a helyére – szaladt ki a száján önkénytelenül.
Az eritreai még jobban elkomorult.
– Ön nem szereti a muszlimokat? – nézett szembe az ügyvéddel.
Csend. Anetta riadtan taposott Mariam lábára.
– Attól függ. A robbantgatós fajtát természetesen nem, meg nyilván azokat sem, akik válogatás nélkül ölnek meg mindenkit, gyereket, öreget, akárkit, aki nem kiáltja velük kórusban, hogy Allah a legnagyobb.
– Előfordul. Léteznek ilyen radikális elemek is, de biztosítom, igaz muzulmán nem követ el ilyesmit – vette védelmébe hittársait Mariam.
– Magától értetődik. Nincs is semmi bajunk azokkal, akik védelemre szorulnak, és szívesen fogadunk bármilyen Magyarországra települni kívánó muzulmánt – nyugtatta meg Szabina asszony.
– Amennyiben tiszteletben tartják Magyarország törvényeit, és integrálódni, ismétlem, integrálódni, nem uralkodni akarnak – emelte fel ujját Varga úr. – És a megosztott társadalmakban sem hiszek, ahol két, egymástól gyökeresen különböző vallás, kultúra és történelem létezik. Nekem, uraim, ezekkel van tele a hócipőm. Bocs, ezt nem magára értettem – nézett Mari­amra –, hiszen maga már közénk tartózik. Egy szó, mint száz én személy szerint úgy vélem, maradjon mindenki a fenekekén.
– Egyszóval segíts magadon, és az isten is megsegít – csipkelődött a felesége.
– Erről szó sincs, segítünk mi jó szívvel, de hadd döntsük el már mi, hogyan és milyen sorrendben. Nekem, kérlek, és gondolom, neked is első a hazád, családod, utána jöhetnek az afrikaiak, muszlimok.
– Szép, de mégis. Térjünk vissza a röghöz kötöttségen alapuló jobbágy-, illetve rabszolgatartó rendszerbe? – csóválta meg a fejét Szabina asszony. – Pfuj, kihez mentem én feleségül!
A férfi kezdett dühbe gurulni. Micsoda bakafántos egy nőszemély! Bármit mond, mindenbe beleköt. De legalább Mariam előtt mutatna több tiszteletet iránta.
– Ne rikácsolj, kérlek, ne rikácsolj! Lehet, hogy nem vagyok méltó a nagyságos asszonyhoz, de attól még nem muszáj a plafonig ugrani.
– Fater, muter, már megint rátok jött a happáré! Esküszöm, én elköltözöm tőletek! – fakadt ki Anetta. – Gyere, Mariam, seperjünk innen, amíg még nem vágják valamelyik vázát a fejünkhöz!
– Dehogy vágjuk, mit képzelsz? – szégyellte el magát a tanácsos. – Kicsit  összekaptam az anyáddal, de hát ismered: csak úgy érzi jól magát, ha beleköthet valamibe.
– Azért, amiért áperté kimondom, mi a véleményem a dolgokról, és nem ugyanazt szajkózom, amit te meg a vezérkosaitok papolnak? – berzenkedett Szabina asszony. – Na nem, ennél én sokkal liberálisabb vagyok, tisztelt ügyvéd úr.
– Rendben, akkor viszont nem értem, ha ennyire zavar, amit „papolok”, mit keresel te még mellettem?
– Válni akarsz? Semmi kifogásom. Feltételezem, jó előre megbeszélted ezt a párttal is. Nem? Akkor adok egy tanácsot: szaladj, és beszéld meg, mielőtt téged is liberalizmussal vádolnak.
– Miféle párttal? Nem vagyok én semmiféle párt tagja – tiltakozott a jogtanácsos zavartan. – Legfeljebb szimpatizánsa. Viszont adtál egy ötletet.
– Te jó ég – képedt el Anetta –, nektek az agyatokra ment a politika!
– Bocsánat – állt fel ismét Mariam –, nekem most már tényleg mennem kell.
– Meg nekem is, ugyanis… hozzád költözöm – jelentette ki határozottan a szőke lány.
– Figyeled? – kárörvendett Varga úr. – A te műved. Kíváncsi vagyok, hogy véded ki ezt a jobbegyenest ezúttal.
Az asszony elbizonytalanodott.
– Ez most komoly, Anettka?
– Mint a vakbélgyulladás.
– És ő? Ő is akarja?
– Akarod? – fordult Anetta bizakodva az eritreaihoz.
– Ho… hogy hozzám? – rezzent meg a fiatalember. – Most erre mit mondjak?
– Az igazat – húzta össze szemöldökét a családfő. – Mindig csak a színtiszta igazat. És ha már itt tartunk, nem bánnám, ha kerek perec itt és most közölné, mi a szándéka a lányommal.
– Semmi. Csak úgy… csak úgy járok vele.
– Csak úgy jár vele, sétálgatnak, beszélgetnek. Tetszik, ez csakugyan egyenes beszéd volt. Ezenkívül?
– Mire tetszik gondolni?
– Vili, nem vagyunk a bíróságon – szólt rá Szabina asszony.
– Jó, hagyjuk! Aztán mikor óhajtanak összeköltözni? Vagy inkább itt lakna? Tulajdonképp ezt is megértem, hiszen olyan házba költözhet, amiről eddig még csak nem is álmodhatott. Kényelmes szobák, autó, fürdőmedence, golfpálya, megtalál itt mindent, amint a mellékelt ábra mutatja – mutatott Varga úr széles mozdulattal maga köré.
– Nem költözünk mi sehová – válaszolta az eritreai csendesen.
– Tessék? – ejtette ki Anetta kávéscsészéjét a kezéből.
– De nem ám, amíg én is itt lakom – rikkantotta el magát ekkor a nagymama, aki mindeddig szótlanul üldögélt a szoba egyik sarkában. – Ki a házamból, te nyomorult!
A Varga család, maga Mariam is meghökkenve meredt a magából kikelt öregasszonyra, aztán, szinte ugyanabban percben éles csörrenést hallottak.
– A jó édesanyjukat, betörték az ablakot! – állapította meg Varga úr, de kimenni már nem mert, hogy megnézze, ki garázdálkodik odakünn.
Hallgattak. Egy percig, kettőig, végül is Mariam indult az ajtó felé.
– Jaj, nem menj ki, hátha egy terrorista leselkedik a ház körül – rémüldözött a szőke lány.
A férfi azonban ügyet se vetett a leányra. A parkban senki, talán az utcán lehet a delikvens. Kinyittatta a kaput, és ott is körülnézett. Mint ahogy a parkban, az utcán sem látott egy lelket sem, erre legyintett, és elindult hazafelé. Alkonyodott. A szomszéd utcából zsibongás hallatszott. Mintha tüntetnének vagy ilyesmi, gondolta magában. Hirtelen eldördült egy lövés, és már nem hallott semmit sem.

 

[1] Lány. (amhara)
[2] Biztos, tényleg? (szleng)
[3] Palacsintaszerű étel Eritreában.
[4] Csípős mártás, fűszerkeverék.
[5] Tilos. (arab)
[6] Helyesebben Ceaușescu. Román diktátor (1918–1989).

 

Illusztráció: “A béke szigete”


Feltöltötte:

Napút Online adatlap-képe



Back to Top ↑

Tovább az eszköztárra

A weboldalon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Önnek az oldal használatát. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használata a cookie-k használatára vonatkozó beleegyezését jelenti. Több információ...

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát.

Bezárás