Mondd meg nékem, merre találom…

Interjú, beszélgetés jkja2

január 31st, 2023 |

0

»Állati győztesek« – Janáky Marianna könyvinterjúja Kiss Judit Ágnessel

 *

cefPagony Kiadó Kft., Budapest, 2022.

*

Könyvinterjú (Janáky Marianna)
Cirka és Firka (Kiss Judit Ágnes)

 

 

Képzeld, a szőrállatoktól feláll a hátamon a nem létező szőr, ezért választottalak ki, hogy beszélgessek veled. Segítséget remélve! Hátha tanácsot adsz egy gyönyörű barátság kezdetéhez!

 

1. Cirka a cica neve. Majd arra is utalj később, hogy kitől kapta, de most először szeretném nyilvánossá tenni, hogy a múltjáról mit üzensz?

Cirka nem sok mindenre emlékezett korábbi életéből. Mármint abból az időből, amikor még nem hívták Cirkának, …név nélküli életéből csak annyi maradt meg neki, hogy folyton éhes volt és sokszor fázott. Megtanulta felismerni az érkező autók hangját, és tudta azt is, hogy azok a fémszörnyetegek közvetlen a megállás után meleget adnak. …egy öreg kandúr, akinek egészen cakkosra tépték a fülét a sok csatában, figyelmeztette, …A fémszörnyeteg, ha elindul, vérszomjas ragadozó.
…Megtanult vadászni, hogy életben maradjon: szöcskét, pockot, egeret fogott ősszel kint a réten, a hideg pedig bekényszerítette az utcai szemetesek közé. …játékszert látott mindenben: az előtte rohanó egérben éppúgy, mint a feje fölött hajladozó virágban, …Szeretett fára mászni, élesíteni a karmait az erős kérgen,…

Cirka találkozott már kutyákkal, de igyekezett távol tartani magát tőlük. Ki nem állhatta harsány ugatásukat,…

Ismerte az embereket. Tudta, hogy velük vigyázni kell, mert ahogy vannak köztük kedvesek, …ugyanúgy vannak köztük brutális gonoszok,…

 

2. Tudom, a magasban a kölyökmacska talpa alatt égett már a gally. FirkaGazdi találta meg, de hogyan?

Azt mondják, a macskáknak kilenc élete van, de ez nem igaz. A macskáknak szorgalmas védőangyalaik vannak. És némelyik ember képében érkezik. … – Cicc-cicc, merre vagy, kiscica? – hallotta …két miákolás között egy ember hangját. …Az ember bizalomgerjesztőnek tűnt, de az a szőrös, nagy fogú, büdös kutyaszagot árasztó kísérő egyáltalán nem nyugtatta meg. Vajon miért jön az ember, hogy kutyaeledelt csináljon belőle? …Életében először hagyta, hogy egy emberi kéz megfogja, és leemelje az ágról. …csípős hideg szállt fel az erdőből, …Didergett és éhes volt.

– Ajjaj, te kis Cirka! Azt hiszem, teli vagy bolhával is!
Azzal a mellette lihegő kutyához fordult:
… – Neked is lesz legalább egy társad! Úgyis egész nap búsulsz, ha nem vagyok otthon!

 

3. Majd beszélünk az otthonába érkezésről is, miután leszakadt a magányágról, de előtte  Firkáról megemlítenél nekünk számodra fontos jellemzőket?

…a szőrös, kutyaszagú kutya az ember lába mellett Firka volt. Ő viszont mindenre emlékezett szinte a születésétől kezdve odáig, hogy gazdihoz került. Heten voltak testvérek. Farkasberci, Fedáksári, Firka, Foltos, Fötör, Futár és Fülek. Egy kartondobozban éltek az anyjukkal, Fifivel, …csúnyákat mondott, de nem Fifire és a kölykökre, hanem arra a gazdára, aki az út szélén hagyta mindnyájukat. …Fifi okos kutya volt, ő rögtön tudta, hol vannak. Egy menhelyen, ahonnét talán legalább a kölykök gazdához kerülhetnek,…a kutyák szeretik a kutyacsaládjukat, de mind azért élnek, hogy egy Gazdával oszthassák meg az életüket. …végül csak Firka maradt az anyja mellett. …Aztán Firkáért is eljött egy ember, de nem igazi gazda volt, csak ideiglenes. …a lelke mélyén biztos volt benne, hogy eljön majd hozzá az Igazi is.

Firkába már a fényképe alapján beleszeretett. …Hogy lehet egy városi lakásban kutyát tartani? De a Gazdi csak legyintett. Tisztában volt vele, hogy egy kutyának nem arra van szüksége, hogy kitegyék egy kertbe, …Hanem arra, hogy nagyokat sétáljon minden nap, hogy újabbnál újabb dolgokat tanuljon, és minél többet lehessen a gazdájával. Akárcsak egy embergyerek a szüleivel. …Persze egy kutyakölyök rág, rág, mindent rág, hiszen arra való a foga, …Gazdi sosem bántotta érte Firkát. Szép lassan, türelmesen nevelte le róla,

…, mire a kutya hozzá került, már tudott néhány dolgot. Azért eleinte még így is takarítani kellett utána, például ha örömében bepisilt, amikor Gazdi hazaérkezett.

Ha Gazdi ráért, és leült a kanapéra, …a combjára fektette a fejét, és bámulta rajongva, ahogy csak a kutyák képesek az emberre nézni. …Most azonban valami megzavarta a békés, séta utáni ejtőzést. Az a nyávogó kis csomó, akinek macskaszaga volt, és most már Gazdiszaga is. …Egy macska házban. Az ő házában!

Firka egész úton hazafelé gyanakodva szemlélte Gazdi kabátját és a belerejtett jószágot.

 

4. A közös élet, ismerkedés kezdete hogyan zajlott kutya-macska és Gazdi között?

Cirka, mint a legtöbb macska, utálta a vizet. …Csak nem akarja vízbe fojtani az ember? Cirka panaszosan felnyávogott. Már bőrig ázott, és didergett,

– Szegény kiscica! Ennyi bolha egy ilyen pici testben! …Csoda, hogy hagytak benned vért!

Megszáradt a bundája, és megszűnt a bőrén a bolhák állandó, kínzóan viszkető csípése is. Már a kutya jelenléte se zavarta, az ember pedig egyre bizalomgerjesztőbbnek tűnt. Cirka elaludt a kanapén törülközőbe csavarva, és álmában tovább dorombolt. …Gazdi a konyhában vacsorázott. …nem hallotta a szokásos csámcsogást és szürcsölést az előszobából,
…– Mi van veled, Firka? Beteg vagy? – szólt ki a kutyának.
Aztán, hogy nem jött válasz, felállt és közelebb bicegett, …Gazdi ugyanis mozgássérült volt, …Néha még egy botra is támaszkodott, amit aztán otthagyott valahol a házban, és többé nem találta meg. Olyankor Firkát kérdezte: ”Kiskutyám, hol a botom?” És Firka megtalálta, vitte is szájában boldogan, vigyorogva, …Rettentő büszke volt magára. És Gazdi egyetlen alkalommal se fukarkodott a dicsérettel. …Most Gazdi bot nélkül jött, és ahogy végigbicegett a szűk, hosszú előszobán, meglátta firkát a szoba ajtajában. Mozdulatlanul állt, megfeszült gerinccel, nyakán felborzolódott a szőr. A kanapét bámulta, az alvó macskát, a betolakodót. …odabújt a Gazdihoz, és nagyot sóhajtott. Gazdi átölelte, amit nem mindig szokott. …Visszaejtette fejét a Gazdi lábára, elhelyezkedett, úgy döntött, nem fog törődni a macskával, és kész. Ez az ő Gazdija, és a kettőjük élete. A macska meg oldja meg magának.

Cirka már idejét se tudta, mikor lakmározott ilyen jót. Megszáradt a bundája, …Leugrott a kanapéról, és azonnal szétcsúsztak a lábai, mintha jégre esett volna. Még sosem járt parkettán. Oda nem lesz jó pisilni, nem tudja majd elkaparni maga után, pedig az fontos, puha föld kell, ami elrejti a szagát. …Az első akadály, amibe beleütközött, a kutya volt. …Megpróbált felugrani az asztalra, de túl magas volt. Visszaesett. A székre már sikerült, onnan az asztalra is, végigsétált az ott heverő magazinok közt, aztán átugrott a polcra. …Elég sok minden tetszett neki. …Mindent megnézett, bekúszott a fotel alá, megnyalogatta Firka otthagyott gumicsontját, kicsit köpködött, mert nem ízlett neki. Továbbmerészkedett. Az ember szaga vonzotta. …Cirka az ember hasához mászott,

– A nemjóját, Firka! – szólalt meg a Gazdi, mert megszokta, hogy minden reggel beszélgetést kezdeményezzen a kutyával. – Nézd csak, hova nem mászott ez a macska! …Akárhány macska költözhet ide, akkor is te leszel az én egyetlen hűséges, jó kutyám. …Azt hiszem, meggyűlik még a bajunk ezzel a kismacskával. Hiába tettem ki neki a homokot!

Gazdi lekászálódott a buszról. Ez alapjában véve sem ment könnyen, most azonban a rengeteg csomaggal még nehezebb volt.

Gazdi összepakolta a boltban a macskatartás alapkellékeit: …Cirkát a kanapé előtt találta, a karmait élesítette a bútorszöveten. …Kiszórta az almot a tepsire, megfogta Cirkát, és ráültette. Még kapart is egyet-kettőt a cica mancsával, hogy értse, miről van szó.
„Nem értem – gondolta Cirka. – Miért kapar az ember az én lábammal? Nincs neki?”

Gazdi megállapította, hogy kaparófát is érdemes lesz szerezni,

aztán még búcsúzóul figyelmeztetően fölemelte a mutatóujját: – Aztán legyél jó fiú, Firka! Nem bántjuk a cicát!
„Tudom, tudom” – gondolta Firka, mert ezt a mondatot már ezerszer hallotta a séták során.

 

5. A Barátság kezdete is fárad(t)sággal jár kétségtelen. Ezt hogy jeleníted meg?

Cirka odaóvakodott, megszagolta, aztán megint megpiszkálta a kutya kajla, folyton mozgó fülét.

Firka aludt. …Hasra feküdt, hogy ne tűnjön annyira magasnak, és barátságosan megcsóválta a farkát, hogy a cica értésére adja: nincs semmi rossz szándéka.

Cirka megmerevedett. Azonnal lefordította a farkcsóválást a saját macskanyelvére:

Cirka egy pillanat alatt üvegmosó kefévé borzolta a farkát, …Nem, ő aztán nem adja olcsón az irháját! Nem lesz belőle kutyaeledel, előbb kaparja ki a szemét ennek a böhönyének! …Firka csalódottan elfordult, …Cirka büszkén állapította meg, hogy győzött: …Firka csalódott volt. …Szégyenkezve kioldalgott a fürdőszobába, orrával felnyitotta a szennyestartót, és kiszedte Gazdi tegnapi zokniját.

A kedélyek csak az esti filmnézés idejére csitultak.

De Gazdi pontosan tudta azt is, hogy fárassza el Firka agyát.

Leült, bekapcsolta a kedvenc sorozatát, és megveregette maga mellett a kanapét: …Firka rávigyorgott azzal a fekete mosolyával, és már fent is termett mellette, az ölébe fektette a fejét, és nagyot sóhajtott. A macska mászkált még egy darabig, aztán felugrott a kanapéra. …odakuporodott melléjük.

„Segítség! Agyonnyom! Megfulladok!” – a paplan úgy hullámzott, mint egy háborgó tenger, ahogy Cirka vadul verekedett vele, …Firka megbűvölten nézte a macska magánszámát. …A cica megmerevedett, aztán kimeresztett karmokkal ő is felemelte a mancsát, lelapította a fülét, és összes fogát kivillantva a kutya arcába fújt. A ronda nagy állat! …Firka csalódottan fordult el. Nem szabad bántani a cicát. …Ronda cica!

 

6. Na és? Közös élet – kiteljesedés?

Gazdi töprengve sétált hazafelé a munkából. …a legfontosabb állatorvoshoz vinni. Ha Cirka mostanáig az utcán élt, bármilyen betegséget összeszedhetett. …És akkor még ott az ivartalanítás, …Gazdi már látta maga előtt az állatorvosi számlát.

…, Gazdi ma később jött, mint szokott.

Mert persze nem csak azt vette meg, amit tervezett, hanem hordtáskát, cicafekhelyet, etetőtálat, védőhálót az ablakra, kutyakolbászt, fogtisztító rudat és jutalomfalatot. Amire csak rábeszélték.

Firka aludt. Álmában meg-megrándult a lába, és az álomban hallott hangokra hegyezte a fülét.

…, ha megérezte a gazdi közelségét, felugrott, és kiszaladt az ajtó elé, hogy vigyorogva, farkcsóválva köszönthesse azt, akit a világom a legjobban szeret. …Cirka türelmesen kivárta, míg a kutya lelkesedésében nyüszögve megnyalogatta Gazdit, …Ettől az estétől kezdve Cirka már nemcsak a kanapéra ült Gazdi mellé a szokásos tévénézés során, hanem egyenesen az ölébe.

 

7. Ugorjunk egyet! Ugye az állatorvos Firka múltjában nem farkcsóválós?

Az állatorvos nem volt messze, gyalog mentek odáig, minél közelebb értek a rendelőhöz, Firka annál jobban lassított, és behúzta a farkát. …a vizsgálóasztalon Firka igazán kulturáltan viselkedett! Leginkább meg se mert moccanni. Csak akkor hitte el, hogy túlélte az egészet, amikor leugorhatott, és megkapta a jutalomfalatot. És akkor is igyekezett minél hamarabb kívül kerülni a büdös épületen, …Ilyenkor persze Gazdi agyondicsérte, hogy milyen ügyes, engedelmes és szófogadó kutya, …És a kötélhúzásban sokszor hagyta, hogy Firka nyerjen, és elvigye magával a zsákmányt.

 

8. Gazdinak Cirkát is el kellett vinnie hozzá?

Egy darabig ártatlanul lógott az ember kezében aztán hirtelen csapdában találta magát.

De Gazdiban bízott. Mostanáig. …Valami sötét anyag vette körül, nem szorosan ugyan, képes volt benne forgolódni, de kinézni csak egy oldalon keresztül lehetett, ott is egy háló szeletelte apró kockákra a kilátást. …rádöbbent, foglyul ejtették. …kimeresztette karmait, hogy feltépje velük a börtön falait, …Gazdi egy mozdulattal a vállára lendítette a hordozót, benne a sivalkodó kiscicával. …Gazdinak majd megszakadt a szíve. …Még azt hiszik, elraboltam egy csecsemőt! …Firka engedelmesen, szabályosan ügetett mellette, …a lépcsőház visszhangzott a nyávogástól. Aztán az utca is.

Firka tudta jól …Érezte, hogy ez az út nem róla szól, bár Gazdi pont olyan feszült, mint amikor állatorvoshoz mennek,

Nyílt a rendelő ajtaja, …Firka tudta jól, ki az. A nőstény, aki lefogja a vizsgálóasztalon. …De Gazdi most nem rakta fel a vizsgálóasztalra, helyette a macskahordozót tette le a hideg fémre. Kinyitotta, és kiemelte belőle Cirkát. …Itt a pillanat! Az utolsó lehetőség a menekülésre! …pupillája kitágult, karmolni próbált, fújt és köpködött. Hiába. …Lábai nemsokára összecsuklottak, és Cirka eldőlt a vizsgálóasztalon.

Gazdit nem hagyta nyugodni a lelkiismeret furdalás, …a varratok miatt védőgallért is kell hordania. …Gazdi gondterhelten ballagott: dííí-kopp, díí-kopp, koppantak a lépései a járdán. Firka aggódva lépegetett mellette. A macska ott maradt a szúrós szagú teremben a szúrós emberekkel. Lehet, hogy vége, és soha többé nem kell Gazdin osztoznia vele?

 

9 élete van tényleg egy macskának? Nekem nincs ennyi kérdésem, de az tuti, hogy akkor nem vettelek volna kézbe, ha szőrös a borítód! Már örülök! Úgy érzek most, mint Cirka:jólesett a meleg, nedves, érdes kutyanyelv. Bár nem teljesen olyan, mintha saját maga mosakodhatna, de mégis. Talán dedikál majd egyszer téged 3 fiúunokámnak a szerzőnőd! Kids, mobillámpát elő!

 

 

 

Illusztráció: Könyvinterjú


Feltöltötte:

Napút Online adatlap-képe



Back to Top ↑

Tovább az eszköztárra

A weboldalon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Önnek az oldal használatát. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használata a cookie-k használatára vonatkozó beleegyezését jelenti. Több információ...

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát.

Bezárás